Dersom det ikke er publisert datoer på kurset vil det publiseres så snart tidspunkt er avklart med kursleder, som hovedregel seks måneder før kursstart.
Maks 40 deltakere. LIS er ansvarlig for å innhente aksept for kursdeltakelse fra arbeidsgiver før påmelding.
Deltagere skal få repetert basal nyrefysiologi, samt oppdateres på klinisk relevant ny kunnskap og knytte nyrefysiologien opp imot relevante kliniske problemstillinger.
Man gjennomgår glomerulær filtrasjon og regulering av denne. Tubulusfunksjoner for reabsorbsjon og sekresjon i normalsituasjonen og ved nyresykdom. Kalk- og fosfatstoffskiftet inkludert hormonell regulering hos nyrefriske og ved nyresykdom. Patofysiologi ved akutt og kronisk nyreskade inkludert hepatorenalt syndrom og kardiorenalt syndrom.
Etter dette kurset skal LIS:
Forstå de grunnleggende mekanismene for regulering av nyregjennomblødning og filtrasjon og kjenne til de viktigste faktorene som påvirker disse normalt og ved sykdom.
Ha god kjennskap til de viktigste metodene får måling og estimat av nyrefunksjonen og metodenes begrensninger.
Kjenne til prinsippene for tubulær reabsorpsjon og sekresjon i de ulike delene av nefronet og forstå hvordan forstyrrelser i disse kan gi sykdom.
Forstå hovedmekanismene for progresjon av kronisk nyresykdom. Ha god kjennskap til de viktigste risikofaktorene for sykdomsprogresjon og hvordan disse kan begrenses.
Ha god oversikt over de viktigste elektrolytt- og syre-/baseforstyrrelsene og patofysiologien bak disse. Ha inngående kunnskap om utredning og behandling av elektrolytt- og syre-/baseforstyrrelser (disse temaene behandles også i eget kurs).
Ha god kjennskap til reguleringen av kalsium-fosfatstoffskiftet og hvordan dette endres ved kronisk nyresykdom. Kunne prinsippene for behandling av forstyrrelser i kalsium-fosfat-stoffskiftet ved kronisk nyresykdom.
Forstå hvordan hjerte og nyrer samvirker gjennom den kardiorenale aksen normalt og i akutt og kronisk nyre- og hjertesykdom. Kunne anvende denne kunnskapen i utredning og behandling av pasienter med kardiorenale syndromer.
Kunne prinsippene fir diuretikabehandling. Forstå mekanismene for diuretikaresistens.
Ha kjennskap til renin-angiotensin-aldosteronsystemet og nyrenes rolle i å igangsette og opprettholde hypertensjon. Kunne anvende kunnskapen i behandling av pasienter med hypertensjon.
Ha kjennskap til årsaker til og konsekvenser av albuminuri, hvordan dette måles og behandles.
Kurset skal bidra til kompetanse i følgende læringsmål*:
Nyrefysiologi og elektrolyttforstyrrelser NYR-001 Nyrefysiologi og patofysiologi NYR-002 Elektrolyttforstyrrelser NYR-003 Syre-/baseforstyrrelser Kronisk nyresykdom NYR-009 Nyrebeskyttende og nyrebevarende behandling
*Informasjonen er hentet fra Kompetanseportalen. Vi er kjent med at det for enkelte spesialiteter har vært nødvendig med justeringer. Hvis du ser behov for korrigering, vennligst gi oss i RegUt HSØ beskjed.
Ved servering av lunsj tilkommer 300,- per pers per dag.
NB! Det tas forbehold om indeksregulering. Kursavgift refunderes ikke dersom avmelding kommer senere enn 1 måned før kursstart. Kursavgift refunderes ikke dersom deltaker ikke møter eller ikke fullfører kurset. Dette gjelder uansett grunn, inkludert sykemelding.